Nějaká kila mi ještě chybí, je na mně spousta místa

Největší a nejtěžší český profesionální kulturista Dalibor Hájek absolvoval ve své druhé sezoně mezi profesionály čtyři soutěže. Podruhé se účastnil domácího EVLS Prague Pro, na nejlepší umístění dosáhl na China Pro, kde skončil na bronzové příčce. V roce 2014 začal zároveň spolupracovat s nutričním koučem Georgem Farahem. Nyní už má posezonní volno. „Odpočinek mám do začátku února, pak už zase začne objemová fáze,“ prozradil.

 

V roce 2014 jste absolvoval čtyři profi soutěže. Jak byste svou sezonu zhodnotil?

Nebyla úplně podle mých představ. Trošku se mi nepovedlo EVLS Prague Pro, kde jsem netrefil takovou formu, jakou bych si přál. Vrchol přišel den a půl před semifinále. Potom následovala Čína, kde už to bylo lepší a s umístěním jsem tam byl spokojený. Forma se zlepšovala i dál, následoval závod v ruském Petrohradu a umístění v top pět. A nakonec jsem se účastnil Ferrigno Legacy Pro v Santa Barbaře, kam jsem odjížděl s cílem nasbírat ještě nějaké body. Forma byla načasovaná skvěle až do chvíle, kdy mě po příletu do LA postihly nečekané žaludeční potíže doprovázené zvracením a najednou se předsoutěžní dieta změnila v boj o zachování relativně slušné kondice. S osmým místem jsem pochopitelně spokojený nebyl.

 

 

Jako nejvíce povedený asi hodnotíte závod v Číně, kde jste dosáhl na bronzovou příčku, že?

Sice tam nebyla až taková konkurence, ale vzhledem k bodům a umístění to byl můj nejlepší výsledek této sezony. Zároveň se jednalo o cennou zkušenost s přípravou na soutěž v tak vzdáleném a poměrně exotickém prostředí jakým je provincie Henan.

 

Mezi EVLS Prague Pro 2013 a 2014 jste celý rok nezávodil. Probíhalo nějaké nabírání hmoty?

Byla to taková objemová fáze, během které jsem se snažil nabrat co nejvíc. Nabral jsem na nějakých 142 kilogramů, ale ve finále tam stále nezůstalo úplně tolik, kolik jsem si představoval. Zatím se usilovně snažím přijít na to, jak maximálně přírůstky získané v objemové fázi přípravy zhodnotit v top kondici ve chvílích podniků, které jsem měl v plánu, respektive plánuji pro rok 2015.

 

Nastaly ve vaší přípravě před sezonou nebo v jejím průběhu nějaké změny?

Začal jsem spolupracovat s nutričním poradcem a koučem Georgem Farahem, celá soutěžní sezona probíhala pod jeho dohledem. Ze začátku to bylo takové poznávání, kdy George zjišťoval, jak funguju.  Konzultujeme online, posílají se mu fotky aktuální formy a George mi určuje jídelníček a suplementaci. To je asi jediná zásadní změna a doufám, že se brzy projeví na výsledcích.

 

Nyní už vám sezona skončila, takže je na programu jen odpočinek?

Přesně tak, můžu se najíst, napít více dle svého přání. Poslední trénink jsem měl ve čtvrtek 11. prosince. Den před Štědrým dnem mě čekala operace břišní kýly. Odpočinkovou fázi mám naplánovanou na přibližně šest týdnů, na začátku února zase začne objemová fáze.

 

 

Co se týká jídelníčku, můžete si teď dovolit vánoční cukroví nebo bramborový salát?

Mám samozřejmě i teď naplánovaný vyvážený jídelníček, který bych měl dodržovat, ale nějaké cukroví si v den Vánoc určitě dovolím. (úsměv) No a kapr s bramborovým salátem, to k Vánocům musí být. Jeden den, kdy si člověk takové dobroty dá, nic v této fázi nepokazí.

 

Už máte nějaký výhled na rok 2015? Na které závody se chystáte, kdy začnete závodit…

Ještě je to otevřené. První možností je sbírat body a snažit se ještě nominovat na Olympii 2015. Druhou možností je, že bych se celý první půlrok soustředil na nabírání a pak bych začal závodit až v říjnu na EVLS a sbíral body v soutěžích na podzim jako letos. Olympii bych tak nechal až na rok 2016. To proto, že mi chybí ještě nějaká kila ve srovnání s ostatními profesionály. Jelikož jsem o hlavu vyšší než všichni ostatní, tak je na mě spousta místa. (úsměv)

 

Máte dva syny, staršímu je pět. Tíhne už k nějakému sportu?

Před půl rokem jsem ho přihlásil do juda a myslel jsem si, že ho to bude bavit. Ale dvakrát tam s ním švihli o žíněnku a už ho to nebaví. (smích) Takže chodí s babičkou na cvičení do Sokola. Chtěl by být velký jako taťka a zvedat těžké činky.

 

Ještě před kulturistikou jste se dlouho a úspěšně věnoval veslování. Sledujete teď, jak si vedou Ondřej Synek či Mirka Knapková?

Když to zaslechnu nebo to náhodou vidím, tak se podívám. Ale že bych to vyhledával, tak to ne. Ta generace už je úplně jiná, Mirka Knapková je shodou okolností dcera mého bývalého trenéra.

IFBB